Baterija je obično najslabiji dio prijenosnog računala i ima svoj vijek trajanja. Budući da cijene novih baterija nisu male, a niti zamjena na novijim laptopima nije jednostavna jer treba otvoriti laptop, potrebno je pažljivim korištenjem produljiti vijek njenog trajanja. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti.

Podešavanje svjetline zaslona

Kad laptop nije priključen na izvor električne energije smanjite svjetlinu zaslona u upravljačkoj ploči. To je kod većine laptopa moguće učiniti i na funkcijskim tipkama (F1, F2,…) u kombinaciji sa tipkom Fn. Dobro je također podesiti gašenje zaslona nakon određenog vremena neaktivnosti (3-5 minuta). Neki laptopi danas imaju i pozadinsko osvjetljenje tipkovnice pa je i njega dobro isključiti kad nije potrebno.

Isključite nepotrebne procese i programe

U pozadini našeg rada na računalu odvija se mnogo pozadinskih procesa, a zajedno s Windowsima podižu se brojni programi. Preko upravitelja zadataka (desni klik na traku zadataka – Upravitelj zadataka) možete vidjete koji se sve procesi i aplikacije izvode, te se neki mogu zatvoriti. Na taj način ćete štedjeti bateriju ali i ubrzati podizanje i rad vašeg sistema.

Isključite nepotreban hardvare

Preporučljivo je isključiti sve uređaje koji se trenutno ne kosriste, a troše nam energiju. Tu se misli na isključivanje Bluetootha ili wifi-a ako nam u određenom trenutku ne trebaju. Isključt se mogu i svi uređaju koji se povezuju putam USB-a; zvučnici, skener, pisač, mobilni telefon,… Svi oni kad su uključeni i bez da se koriste troše energiju.

Poboljšajte hlađenje računala

Pretjerano zagrijavanje prijenosnog računala izravno utječe na potrošnju baterije jer ventilatori više i jače rade. Osim toga, pregijavanje nanosi i dugoročnu štetu laptopu generalno. Preporučljivo je stoga korištenje postolja s dodatnim ventilatorima za prijenosna računala, te periodično čišćenje unutrašnjosti laptopa (ventilatora i ventilacijskih otvora).

Spriječite pražnjenje baterije do kraja

Vodite računa da vam se baterija ne isprazni do kraja, već ju počnite puniti kad je ona pri kraju svojeg kapaciteta. Također, za zdravlje baterije nije dobro da laptop bude uvijek priključen na strujr.